Een betere wereld

Groene energie tips

Langer plezier van de HR ketel met goed en tijdig onderhoud

inrichtingDat de CV ketel een belangrijk onderdeel van een woning is, dat is niet bij iedereen bekend. Toch is het zo. De ketel wordt vaak meer gebruikt dan men denkt. Natuurlijk zorgt de ketel ten eerste voor warm water. Wanneer in de ochtend gebruik gemaakt wordt van de douche, gaat de ketel direct aan de slag. Ook in de koudere wintermaanden draait de ketel natuurlijk overuren om de woning op temperatuur te houden. Een ketel is dus zeker een belangrijk onderdeel van het huis en heeft dan ook de nodige onderhoud nodig, net zoals een auto ook goed moet worden onderhouden. Ook de zuinigste CV ketel heeft goed onderhoud nodig. Door het onderhoud blijft de ketel ook presteren.

Met goed onderhoud kan een ketel langer mee gaan en heeft u een beter rendement. Iets wat u gemakkelijk zelf kunt doen is het bijvullen van de ketel. Een klusje dat redelijk eenvoudig is. Het centrale verwarming systeem moet natuurlijk optimaal blijven presteren en hiervoor is de juiste druk nodig. Vaak kunt u aan de voorkant van de ketel de druk aflezen. Controleer deze druk regelmatig zodat u weet wanneer u moet bijvullen. In de handleiding van de ketel is meestal de optimale druk voor uw type en model te vinden. Bijvullen is redelijk eenvoudig en kunt u vaak zelf doen. Natuurlijk is het ook een mogelijkheid om een expert zoals een loodgieter in te schakelen, maar dit is vaak niet overbodig als u 1 keer gezien heeft hoe het moet. Voor de zekerheid hier nog een leuk filmpje met een uitleg:

Ander onderhoud aan de ketel

onderhoud cv ketelNaast de juiste druk is het daarnaast ook erg belangrijk dat de ketel regelmatig door een expert wordt nagekeken. Er wordt vaak een keer per jaar geadviseerd. Bij oudere ketels kan dit mogelijk vaker gedaan worden. Veel installatiebedrijven die de ketels verkopen kunnen een onderhoudscontract aanbieden. U betaald dan een vast bedrag per maand of jaar en het onderhoud is daarbij inbegrepen. Zo kan bijvoorbeeld de Nefit Trendline veel langer meegaan en heeft u er dus ook langer plezier van. Vaak gaat het dan om de controle van de ketel, mochten er onderdelen moeten worden vervangen dienen deze vaak los betaald te worden. Het wordt zeker aan te raden om van een dergelijk contract gebruik te maken, zo heeft u geen omkijken meer naar het onderhoud van de ketel.

Tijdens een onderhoudsbeurt worden er een aantal zaken gedaan. Ten eerste wordt alles in de ketel gecontroleerd. Als er een schoonmaakbeurt nodig is, dan wordt dit gedaan. Daarnaast wordt ook de druk gecontroleerd en worden eventueel de radiatoren ontlucht. Met goed onderhoud kan uw rendement stijgen en het kan eventuele gevaarlijke situaties spotten en oplossen.